Γάτες...μάγισσες!


  
  Μεσαίωνας. Μια περίοδος, χιλίων περίπου χρόνων(476-1492 μ.Χ), που έχει συνδεθεί με τις λέξεις σκοταδισμός, βασανιστήρια και πόνος. Όλοι, πάνω κάτω, έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάτι σχετικό για τη μεσαιωνική περίοδο και τα απάνθρωπα επιτεύγματα της.

  Η αμάθεια και η θρησκοληψία χτυπούσαν κόκκινο και στο επίκεντρο του «κυνηγιού» βρίσκονταν οι μάγισσες. Το ρόλο του «κυνηγού» είχε αναλάβει η Ιερά Εξέταση* καταδικάζοντας σε βασανισμό και θάνατο πολλές γυναίκες**, με την κατηγορία της μαγείας. Μάλιστα, ήταν κοινή πεποίθηση πως οι γυναίκες-μάγισσες ήταν όργανα του Σατανά πάνω στη γη.

Οι γάτες, όμως, που κολλάνε μέσα σε αυτή τη κτηνωδία;

  Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως τα θύματα των «κυνηγών» της Ιεράς Εξέτασης, δεν ήταν μόνο δίποδα αλλά και τετράποδα. Οι γάτες, συγκεκριμένα, για πάνω από τέσσερις αιώνες εξοντώνονταν γιατί το πλήθος θεωρούσε πως ήταν μετενσαρκώσεις των μαγισσών που προσπαθούσαν να γλυτώσουν το θάνατο.



  Τα ‘διαβολικά’ αυτά τετράποδα κατηγορήθηκαν ακόμα και με επίσημο διάγγελμα του Πάπα Γρηγορίου το 1223. Αξίζει να σημειωθεί, πως πολλές από τις γυναίκες που κατηγορούνταν για μαγεία …τα έριχναν στις γάτες διαδίδοντας πως έχει μπει μέσα τους ο σατανάς και τις οδηγεί σε βίαιες πράξεις, προσπαθώντας να γλυτώσουν το θάνατο. Οπότε, τα μέτωπα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι τριχωτοί φίλοι μας ήταν δυο.



  Οι γάτες, ωστόσο, εκδικήθηκαν εν αγνοία τους. Η εξαφάνιση τους, έδωσε πράσινο φως στα ποντίκια και τους αρουραίους να βολτάρουν ανενόχλητα σε όλη την Ευρώπη χαρίζοντας απλόχερα τον «μαύρο θάνατο». Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν και πέθαναν απ’τη βουβωνική πανώλη. Οι διαστάσεις που πήρε αυτή η επιδημία ήταν τεράστιες καθώς η φτώχεια και ο υποσιτισμός ήταν καθημερινότητα στη μεσαιωνική Ευρώπη.




*Οργανο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας
**Γίνεται αναφορά στον γυναικείο πληθυσμό γιατί οι καταδικασμένοι μάγοι ήταν αρκετά λιγότεροι