Έχoυν 17.000 μπουκάλια αντισηπτικά και τώρα δεν ξέρουν τι να τα κάνουν!

Φωτογραφία των New York Times


  Ο λόγος για τα αδέρφια Matt και Noah Calvin, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που αποφάσισαν να ‘καθαρίσουν’ όλα τα ράφια των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής αγοράζοντας χιλιάδες  μπουκαλάκια με αντισηπτικά και χιλιάδες πακέτα με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για να τα μεταπωλήσουν!


  Η δράση τους ξεκίνησε από 1η Μαρτίου, όταν και ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό (COVID-19) στις ΗΠΑ. Μέσα στις  επόμενες τρεις ημέρες, ο ένας εκ των δύο αδερφών, Noah όργωσε κυριολεκτικά τις γύρω πολιτείες, από Τένεση έως Κεντάκι, κάνοντας ένα ταξίδι 2.100 χιλιομέτρων ώστε  να προλάβει τις ‘επιθέσεις’ των συμπολιτών του στα σούπερ μάρκετ και να πάρει όσα περισσότερες προμήθειες μπορούσε!


Φωτογραφία των New York Times





  Ο Matt παρέμεινε στο σπίτι τους, κοντά στην πόλη Τσατανούγκα, ώστε να παραλάβει επιπλέον παλέτες με αντισηπτικά που είχαν παραγγείλει online. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να ανεβάζει και να πουλάει τις προμήθειές  στο Amazon. Πρώτο τζακ-ποτ για τα αδέρφια ήταν  300 μπουκαλάκια αντισηπτικών, τα οποία αγοράστηκαν ακαριαία σε τιμές από 8 έως 70 δολάρια το ένα!!. Όπως υπογραμμίζει η New York Times στο αρχικό άρθρο, για αυτούς «Ηταν τρέλό χρήμα», ενώ για πολλούς άλλους «Ήταν ανήθικο κέρδος από εκμετάλλευση της πανδημίας».




Μέσος όρος τιμών για μάσκες και αντισηπτικά στην Amazon
Πηγή:Jungle Scout Από: Ella Koeze

  Τις επόμενες μέρες η Amazon, καταλαβαίνοντας τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ενεργειών αυτών, ανέστειλε την λειτουργία του λογαριασμού των αδερφών καθώς και πολλούς άλλους, με παρόμοιες ιδέες. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως όσοι σκοπίμως ανεβάζουν τις τιμές, λόγω κατάστασης θα χάνουν τους λογαριασμούς τους. Την ίδια πολιτική ακολούθησε το eBay καθώς και η ελληνική σελίδα Skroutz.gr.


 Κι ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε αντισηπτικά και αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, σε όλες τις πολιτείες, ο Matt και ο Kevin κάθονται με 17.000 από αυτά, στο σπίτι τους. Πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί δεν ξέρουν πώς να τα πουλήσουν ενώ δηλώνουν πως ακόμα και τοπικά να καταφέρουν να πουλήσουν μερικά θα είναι ικανοποιημένοι.


  Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία του Τένεση, στην οποία υπάγεται και η πόλη των αδερφών, απαγορεύει ρητά τέτοιου είδους δράσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συλλογή υπογραφών από αρκετούς πολίτες ώστε να επέμβει εισαγγελέας και να διωχθούν ποινικά για υπερκοστολόγηση των προϊόντων, που σχετίζονται άμεσα με τον την πανδημία του κορονοϊού.


Φωτογραφία των New York Times


  Η δημοσίευση του άρθρου, όμως,από τη NYT και η αντίδραση του κόσμου χάλασε τα σχέδια των αδερφών, που πλέον δηλώνουν πως ψάχνουν τρόπους να κάνουν δωρεά όλες τις προμήθειες τους. Αν κρίνουμε, πάντως, από την ταχύτητα και την εφευρετικότητα που είχαν για να στήσουν όλο αυτό, δε θα δυσκολευτούν και πολύ να βρουν φορείς που έχουν ανάγκη για άμεση βοήθεια.