Serial Killers #1: Juanna “La Mataviejitas” Barraza


Όνομα: Juanna Barraza
Ψευδώνυμο: La Mataviejitas (η δολοφόνος ηλικιωμένων γυναικών)
Κατηγορία: Serial Killer(=Κατά συρροή δολοφόνος), con artist (=απατεώνας), Burglar(=Ληστής)
Γέννηση: 27 Δεκεμβρίου 1958
Τοποθεσία: Μεξικό
Αριθμός θυμάτων: 11+
Περίοδος δράσης: 2002-2006
Προφίλ θυμάτων: Γυναίκες ηλικίας 64-79 ετών
Μέθοδος δολοφονίας: Στραγγαλισμός
Σύλληψη: 24 Ιανουαρίου 2006
Ποινή: Καταδικάστηκε σε 759 χρόνια φυλάκισης το 2008



Η Juana Barraza γεννήθηκε το 1958 στο Hidalgo του Μεξικό. Πρόδρομος των προβλημάτων της ήταν η ίδια της η μητέρα, Justa Samperio, η οποία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του αλκοολισμού της, δεν δίστασε να ανταλλάξει την Juana για τρεις μπύρες! Ο άντρας που την “κέρδισε”, την βίαζε κατ’ επανάληψη, για όσο διάστημα την είχε υπό την προστασία του. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνει έγκυος δυο  φορές σε ηλικία δεκατριών και δεκαέξι χρόνων, χωρίς να καταφέρει να ολοκληρώσει καμία από τις δύο εγκυμοσύνες.

Τελικά, μετά το θάνατο της μητέρας της από κύρωση του ήπατος, έφυγε για την πόλη του Μεξικό. Εκεί αυτό που κατάφερε ήταν να γεμίσει εμπειρίες από αποτυχημένους γάμους από τους οποίους απέκτησε και 4 παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωτότοκος της πέθανε σε ηλικία 24 χρόνων ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ συμμοριών, γεγονός που δείχνει τον τρόπο ζωής και ανατροφής των παιδιών της.

            Μέχρι τη δεκαετία του 1990 πέρασε από πολλές δουλειές χωρίς να βρει κάτι μόνιμο, ωστόσο ξεχώρισε στην επαγγελματική μασκοφορεμένη πάλη. Έδειχνε ιδιαίτερη αγάπη προς το Lucha Libre (μορφή πάλης στο Μεξικό) και έκανε καριέρα με το όνομα La Dama del Silencio (Η ήσυχη κυρία). Το παρατσούκλι της παρέπεμπε ,σύμφωνα με εκείνη, στην ντροπαλή και ήσυχη προσωπικότητα της . Οξύμωρο αν αναλογιστεί κανείς τα μετέπειτα επιτεύγματα της .


         Αν και αρκετά γνωστή στο χώρο της πάλης, δεν απέκτησε ποτέ οικονομική άνεση και βρισκόταν διαρκώς χρεωμένη. Αυτό την οδήγησε από το 1995 και μετά σε μικροκλοπές  μαγαζιών και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε ληστείες σπιτιών. Σε αυτές τις “επιχειρήσεις” δεν ήταν μόνη της. Με τη βοήθεια της φίλης της, Araceli Tapia Martinez, έμπαιναν σε σπίτια ηλικιωμένων ,προσποιούμενες τις νοσοκόμες και στη συνέχεια τους λήστευαν. Όμως, τα πράγματα περιπλέχθηκαν όταν στο κόλπο μπήκε και ο διεφθαρμένος ομοσπονδιακός αστυνομικός ,και τότε σχέση της Tapia Martinez, Moises Flores Dominguez. Το δίδυμο απείλησε την Barraza πως αν δεν τους  πλήρωνε δώδεκα χιλιάδες πέσος θα την συλλαμβάνανε για ληστεία. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2000  σταμάτησε την επαγγελματική πάλη (η οποία της απέφερε 300 με 500 πέσος ανά αγώνα ), έφεραν την Juanna σε αδιέξοδο.

            Οι πρώτοι φόνοι ηλικιωμένων στο Μεξικό ξεκίνησαν το 1998 με τα μέσα ενημέρωσης να οργιάζουν για την ύπαρξη ενός κατά συρροή δολοφόνου με το παρατσούκλι “El Mataviejitas”. Ωστόσο , η τοπική αστυνομία αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των δολοφονιών συλλαμβάνοντας μάλιστα αρκετούς υπόπτους .

   Το πρώτο θύμα της Barraza ήταν η Maria de la Luz Gonzalez Anaya, την οποία δολοφόνησε στις 25 Νοεμβρίου του 2002. Σύμφωνα με την ίδια το θύμα έκανε υποτιμητικά σχόλια προς το πρόσωπο της Juanα κάτι που την εξόργισε και αφού την χτύπησε , την έπνιξε με γυμνά χέρια. Μετά το πρώτο θύμα απείχε για τρείς μήνες αλλά οι ήδη υπάρχουσες υποθέσεις των “Mataviejitas” ήταν αρκετά δελεαστικές και έδειχνε να θέλει να τις επαναλάβει.Παρατηρήθηκε λοιπόν, μια ραγδαία αύξηση των θυμάτων ,με συγκεκριμένο μοτίβο εκτέλεσης ,  σε βαθμό που οδήγησε την αστυνομία τον Νοέμβριο του 2003 να κάνει λόγο για ύπαρξη κατά συρροή δολοφόνου.

                 Τα προφίλ των θυμάτων ήταν ηλικιωμένες γυναίκες ,ηλικίας 60 ετών και άνω , που ζούσαν μόνες τους. Έμπαινε εύκολα στα σπίτια τους με την πρόφαση είτε πως είναι νοσοκόμα του δήμου είτε σαν κοινωνική λειτουργός .Αφού ήταν μέσα ,τις στραγγάλιζε με την πρώτη ευκαιρία. Αν έφερναν αντίσταση τις χτυπούσε μέχρι να αποκτήσει τον έλεγχο. Τα όπλα της ήταν συνήθως αντικείμενα από τα σπίτια των θυμάτων τα οποία και άφηνε στη σκηνή του εγκλήματος . Αρκετές φορές τις σκότωνε με τα ίδια της τα χέρια ή έφερνε μαζί της  αντικείμενα όπως στηθοσκόπια και γραβάτες.


        



Οι αρχές δέχθηκαν αυστηρή κριτική από τα μέσα καθώς κατηγορήθηκαν πως απέρριπταν στοιχεία που αποδείκνυαν ξεκάθαρα την ύπαρξη μοτίβων άρα και κατά συρροή δολοφόνου. Ωστόσο, απέδωσαν αυτές τις φήμες σε προσπάθεια εντυπωσιασμού και αύξηση ακροαματικότητας των μέσων.
Από το Νοέμβριο του 2005 και μετά η αστυνομία ξεκίνησε να έχει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες που ήθελαν τον δράστη να φοράει γυναικεία ρούχα την ώρα που φεύγει από τις σκηνές των εγκλημάτων. Από τις περιγραφές προέκυψε πως ο δράστης είναι μεγαλόσωμος και μυώδης και ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Αυτό οδήγησε την αστυνομία στη σύλληψη 49 τραβεστί χωρίς όμως  να καταφέρει καμία ταυτοποίηση με τα δαχτυλικά αποτυπώματα από τα σπίτια των θυμάτων. Ξεκίνησαν να ελέγξουν μέχρι και τα δαχτυλικά αποτυπώματα νεκρών στο νεκροτομείο με την ελπίδα ότι ο δράστης θα είχε αυτοκτονήσει και θα έκλεινε επιτέλους αύτη η υπόθεση.

 Στις 26 Ιανουαρίου 2006 οι αρχές συνέλαβαν μια ύποπτη γυναίκα να φεύγει από από το σπίτι του τελευταίου θύματος της ,της  82χρονης Ana Maria de los Reyes Alfaro,η οποία βρέθηκε στραγγαλισμένη με στηθοσκόπιο. Η ύποπτη ήταν η 48χρονη πλέον Juanna Barraza ,η οποία ,εκτός του ότι ταίριαζε με τις περιγραφές των μαρτύρων, είχε πάνω της ,κατά τη σύλληψη, στηθοσκόπιο, ερωτηματολόγια για θέματα συντάξεων  και μια πλαστή ταυτότητα κοινωνικού λειτουργού.



             Στη δίκη της άνοιξης του 2008, η υπεράσπιση  υποστήριξε πως εμπλέκεται σε τουλάχιστον 40 φόνους. Η ίδια παραδέχθηκε μόνο έναν, αυτόn της Alfaro. Το κίνητρο υποστήριξε πως ήταν η άσχημη συμπεριφορά της μητέρας της απέναντι της. Αυτή η άρρωστη μητρική σχέση πυροδότησε την βίαιη και επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις ηλικιωμένες. Τέλος, στις 31 Μαρτίου του 2008 κρίθηκε ένοχη για υποθέσεις  16 φόνων και σωρεία διαρρήξεων. Ικανοποιητικά στοιχεία σύνδεσης ωστόσο υπήρχαν για 11 υποθέσεις δολοφονίας χωρίς αυτό να σημαίνει πως μειώθηκε η ποινή , η οποία ανήλθε σε 759 χρόνια.


Πηγές