Ανεξιχνίαστη Υπόθεση #4 : "Η Μαύρη Ντάλια"


  

   29 Ιουλίου 1924… Γεννιέται η Ελίζαμπεθ Σορτ στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Από νεαρή ηλικία είχε εκδηλώσει το πάθος της...

για τον κινηματογράφο  αφού τα  λίγα χρήματα που συγκέντρωνε, τα ξόδευε ώστε να δει από κοντά τα είδωλα της. Έχοντας σαν στόχο να γίνει σταρ του Χόλιγουντ, όταν έκλεισε τα 19,πήγε στην Καλιφόρνια για να βρει τον πατέρα της όμως δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στη γενέτειρα της.

   Οι φήμες για την ερωτική ζωή της οργιάζουν. Μετά τον θάνατο του πρώτου της έρωτα, του ταγματάρχη Ματ Γκόρντον ,βρέθηκε στο Μαϊάμι . Εκεί ξεκίνησε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Όλα της τα χρήματα κατέληγαν σε ακριβά φορέματα και χρυσαφικά ενώ άλλαζε συντρόφους τον έναν μετά τον άλλον. Ωστόσο κανείς δεν την χαρακτήρισε ιερόδουλη αφού δεν μπορούσαν να το τεκμηριώσουν επαρκώς.

   Το τελευταίο διάστημα πριν το θάνατο της , η Ελίζαμπεθ είχε παραιτηθεί απ’τη δουλειά της, διασκέδαζε όλη μέρα και τα βράδια κατέληγε με διαφορετικούς συντρόφους  χωρίς όμως να συνευρίσκονται σεξουαλικά!


   15 Ιανουαρίου 1947 …Μια μητέρα που έκανε βόλτα με την τρίχρονη κόρη της στο πάρκο Λάιμερτ, παρατήρησε κάτι που έμοιαζε από μακριά ,όπως δήλωσε η ίδια, σαν κούκλα μανεκέν. Το θέαμα που αντίκρισε όταν πλησίασε ήταν μακάβριο. Η νεαρή κοπέλα ήταν κομμένη στα δύο. Η μέση απείχε σχεδόν ένα μέτρο από το θώρακα ,ενώ τα εντόσθια  ήταν τοποθετημένα κάτω από τα οπίσθια. Το όλο θέαμα έκανε ακόμα πιο ανατριχιαστικό το χαμόγελο που είχε το  θύμα στο πρόσωπο του ,αφού ο δολοφόνος είχε σκίσει τις άκρες του στόματος προς τα πάνω.
   Το σώμα της κοπέλας είχε πλυθεί προσεκτικά ένω δεν βρέθηκε αίμα ούτε στη γύρω περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει πως η δολοφονία και ο τεμαχισμός της έγιναν σε διαφορετική τοποθεσία. Η τοπική αστυνομία ,με τη συμβολή του FBI, δεν δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει την νεαρή κοπέλα.(Χρειάστηκαν μόνο 56 λεπτά απ’τη στιγμή που πήραν τα δαχτυλικά της αποτυπώματα. Την όλη διαδικασία επίσπευσε το γεγονός πως η Ελίζαμπεθ είχε συλληφθεί για κατανάλωση αλκοόλ ενώ ήταν ακόμα ανήλικη, δηλάδή υπήρχε ήδη στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας. Μάλιστα το FBI κυκλοφόρησε και την τότε φωτογραφία «mug shot» της σύλληψης της για να συλλέξει πληροφορίες.)


   Σχεδόν μια βδομάδα μετά την εύρεση του πτώματος  ,η αστυνομία  έλαβε ένα κουτί με το περιεχόμενο της τσάντας του θύματος. Μέσα υπήρχαν  φωτογραφίες, πιστοποιητικό  γέννησης και ένα μπλοκ με διευθύνσεις 75 ανδρών. Αν και το κουτί ελέγχθηκε για τυχόν αποτυπώματα ,η αστυνομία βρέθηκε και πάλι σε αδιέξοδο.



      
   Το μόνο στοιχείο για τον δράστη ήταν πως απ΄τον τρόπο που είχε κόψει το σώμα γνώριζε για την ανθρώπινη ανατομία και ήταν επιδέξιος.

   Σχεδόν 50 άτομα ομολόγησαν πως είχαν διαπράξει το έγκλημα. Αυτό συνέβη καθώς η υπόθεση έιχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα και κάποιοι θεωρούσαν επίτευγμα το να χρεωθούν αυτή την δολοφονία στο ποινικό τους μητρώο. Και πάλι όμως κανένας δεν ταίριαζε στο προφίλ του δράστη.
   
   Η Ελίζαμπεθ λοιπόν ,έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η Μαύρη Ντάλια καθώς επέλεγε να φοράει μαύρα ρούχα και εξαιτίας της ταινίας «Blue Dhalia» που παιζόταν εκείνη την εποχή. Ο τύπος έκανε την σύνδεση και της έδωσε αυτό το χαρακτηριστικό όνομα αφού όσο ζούσε κανείς δεν την ήξερε έτσι.
   
   Οι ομολογίες ήταν πολλές .Ο δολοφόνος όμως δεν βρέθηκε ποτέ. Ίσως πλέον να έχει πεθάνει και ο ίδιος αφού έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες. Η υπόθεση έμεινε παγωμένη και δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ποτέ.