Ανεξιχνίαστη Υπόθεση #1: Βουνό των νεκρών


Το όρος Kholat Syakhl βρίσκεται στα βόρεια Ουράλια. Το όνομα του στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «Βουνό των νεκρών»  αφού...
ουκ ολίγες ζωές έχουν χαθεί στις χιονισμένες πλαγιές του ,κυρίως σε ατυχήματα ορειβατών και χιονοδρόμων

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1959 ,ομάδα 9(φοιτητές του Πανεπιστημίου  των Ουραλίων) ορειβατών κατασκήνωσε στο πέρασμα Ντιάτλοφ για διανυκτέρευση καθώς οι συνθήκες δεν επέτρεπαν κάτι διαφορετικό.  Το συγκεκριμένο βράδυ ήταν ,όπως όλα δείχνουν και το τελευταίο τους, καθώς όλοι τους βρήκαν τραγικό θάνατο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες


Όταν οι έρευνες για τον εντοπισμό τους ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση (στις 20 Φεβρουαρίου) ,αφού δεν είχαν φτάσει στο προορισμό τους και δεν είχαν δώσει σημεία ζωής ,τα πρώτα ευρήματα της έρευνας ήταν σοκαριστικά. Ο πρόχειρος καταυλισμός  που είχαν στήσει βρέθηκε κυριολεκτικά σε κομμάτια. Οι σκηνές σκισμένες από μέσα  προς τα έξω ( γεγονός που δείχνει  πως η ανάγκη να βγούν απ’την σκηνή ήταν άμεση και πως βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού) και στο χιόνι ίχνη από ξυπόλυτα πόδια προς την κατεύθυνση του χωριού που είχαν κάνει στάση προηγουμένως(πιθανότατα έτρεχαν για να σωθούν από κάτι που τους κυνήγαγε).


Όσον αφορά τους ίδιους, τα πτώματα τους βρέθηκαν με τα εσώρουχα και τις κάλτσες. Η πρώτη μέρα των ερευνών έφερε στην επιφάνεια 5 πτώματα ενώ οι υπόλοιποι 4 βρέθηκαν 4 μήνες αργότερα θαμμένοι μέσα στο χιόνι.

Μέχρι  εδώ θα μπορούσε κανείς να πει πως κάτι πήγε στραβά με την όλη υπόθεση και οι εκδρομείς είχαν άδοξο τέλος. Η κατάσταση όμως στην οποία βρέθηκαν τα πτώματα κάθε τι  παρά λογική μπορεί να είναι. Αίτιο θανάτου για την πλειοψηφία ήταν η υποθερμία. Τρείς από  αυτούς όμως είχαν σπασμένα πλευρά  και συνθλιμμένα κεφάλια ενώ από μια γυναίκα έλειπαν η γλώσσα, τα μάτια και τα χείλη. Επίσης  είχαν επάνω τους υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και τα σώματα τους είχαν μια καφετή απόχρωση.

Οι ιατροδικαστές υποστήριξαν πως τα τραύματα των τριών είναι αδύνατο να  έχουν προκληθεί από άνθρωπο καθώς ισοδυναμούν με τραύματα τροχαίου ατυχήματος!?
Αρκετοί απέδωσαν το θάνατο των ορειβατών στη φήμη που ήθελε τον σοβιετικό στρατό να εκτελεί μυστικά πειράματα σε εκείνη την περιοχή. Αυτό ίσως να δικαιολογεί τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας (αν υποθέσει κάνεις ότι έγινε χρήση ραδιενεργού εξοπλισμού).Δεν δικαιολογεί όμως την κατάσταση του προσώπου της γυναίκας ούτε τους τερατώδης τραυματισμούς  στους άτυχους φοιτητές.
Άπειρες οι προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης και ακόμα περισσότερες είναι οι θεωρίες. Πάντως κάνεις δεν μπορεί να προσδιορίσει κάτω από ποιες συνθήκες απεβίωσαν οι ορειβάτες πόσο μάλλον να αποδώσει ευθύνες σε «κάποιον» ή «κάτι» για τον θάνατο τους.

Πηγή:Στέλιος Φωκάς,περιοδικό Φαινόμενα,τ.165,σελ,46